ازبکستان کشوری خشک و محصور در خشکی است. ازبکستان به همراه لیختن اشتاین دو کشور افزون محصور در خشکی هستند یعنی توسط کشورهاي دیگري که در خشکی محصور هستند احاطه شدند.
اطلاعات عمومی
زبان رسمی: ازبکی، واحد پول: سوم، پایتخت: تاشکند، شهرهای مهم: تاشکند، سمرقند، بخارا، خوارزم.
موقعیت و جغرافیا
ازبکستان کشوري است در آسیاي میانه، داراي مرز مشترك با کشورهاي افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، و قزاقستان.
آب و هوا
آب و هوای قاره ای و خشک با زمستان های کوتاه و ملایم از ویژگی های ازبکستان است.
ویژگی های فرهنگی و اجتماعی
ادیان و مذاهب: 88 درصد از مردم ازبکستان مسلمان هستند که اغلب آنها پیرو مذهب شیعه اند.
اقتصاد
محصولات صادراتی ازن کشور شامل پنبه، طلا، انرژی، کودهای معدنی، فلزات آهنی و غیر آهنی، منسوجات، محصولات غذایی، ماشین آلات و اتومبیل است.
محصولات وارداتی این کشور نیز شامل ماشین آلات و تجهیزات، مواد غذایی، مواد شیمیایی و فلزات آهنی و غیر آهنی می باشد.
جاذبه های گردشگری و توریستی
جاده ابریشم
جاده ابریشم به طول 14000کیلومتر از شرق چین تا سواحل دریاي مدیترانه و شمال دریاي آدریاتیک را بهم پیوند می داد.
بازرگانان ونیزي و اروپایی در طول این مسیر با مسافرت به قلب آسیا به تجارت می پرداختند و بازرگانان آسیایی راه اروپا را در پیش می گرفتند.
در طول این مسیر مردمانی گوناگون با فرهنگها و زبانهاي گوناگون با یکدیگر در می آمیختند و به تجارت می پرداختند.
در طول این مسیر فرهنگ، اندیشه، دین، مذهب، زبان، آداب و رسوم و رفتارهاي هاي مردمان سراسر این مسیر از قلمروي به قلمروي دیگر منتقل شد که هنوز هم آثار این انتقال میراثهاي فرهنگی را می توانیم در جهان معاصر بیابیم.
راهبان بودایی در کنار راهبان هندي و مغان زرتشتی و متکلمان مسیحی و مشایخ و فیلسوفان اسلامی به نشراندیشه خود در این مسیر راه سپردند.
در یکی از کاروانسراهاي مسیر این جاده در ایران کتیبه اي منسوب به شیخ ابوالحسن خرقانی نوشته شده است:
«هر که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش میپرسید، چه آن را که در بارگاه باریتعالی به جان ارزد، البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد»
در این راه شهرهایی بودند که هنوزهم موجودند و به حیات خود ادامه می دهند. آسیاي مرکزي قلب و مرکز این راه بود و قلمرو کنونی ازبکستان مرکز این شاهراه بود.
دیواره جهنم
این محل که در نزدیکی شهر کوچک درواز در ازبکستان قرار دارد، توسط افراد محلی “در جهنم” خوانده می شود.
به گزارش سرویس بین الملل پارسینه به نقل از انگلیش راشا، این محل که در نزدیکی شهر کوچک درواز در ازبکستان قرار دارد، توسط افراد محلی “در جهنم” خوانده می شود.
داستان در جهنم به 35 سال قبل برمی گردد:
هنگامیکه زمین شناسان در جستجوي گاز حفاري می کردند، به حفره اي زیر زمینی رسیدند که بسیار بزرگ بود و همه تجهیزات حفاري و چادرهاي کاوشگران را در خود فرو برد.
از آنجایی که حفره را گاز پر کرده بود، کسی جرات رفتن به عمق غار را پیدا نکرد و آنان حفره را آتش زدند تا از انتشار گازهاي سمی جلوگیري کنند. از آن زمان، این حفره براي 35 سال است که بدون وقفه می سوزد.
میدان استقلال تاشکند
میدان استقلال که از دیدنیهای ازبکستان به شمار میآید در میانه فضای سبز وسیعی قرار گرفته و مجسمهای از مادر و فرزندی در میان آن دیده میشود.
بنای یادبود مادر غم دیده که شامل تندیس مادری است در انتظار بازگشت فرزندانش از جبهههای جنگ. شعله آتش در کنار او از سال 1975 میلادی روشن شده و آن آتش را از آتش مقبره سرباز گمنام مسکو آوردهاند.
بر فراز تندیس این مادر و فرزند، تندیسی از زمین قرار گرفته و آن را نمادی از امید و آینده روشن برای ازبکستان میدانند. زوجهای جوان ازبکی، در آغاز زندگی مشترک با دستهای گل به این مکان میآیند تا به استقلال ارزشمند کشورشان احترام بگذارند.
مدرسه باراک خان تاشکند
در بخش های قدیمی شهر تاشکند بنای مدرسه باراک خان قرار دارد که یادگار قرن شانزدهم میلادی و نوروز احمدخان، حاکم وقت تاشکند است.
باراک را به زبان ازبکی به معنای خوش شانس بودن میدانند و دلیل نامگذاری باراک خان به این نام را خوش یمن بودن و خوش شانسبودن دوران حاکمیت نوروز احمدخان میدانند.
این مدرسه در محله هستی موم ساخته شده است، محلی که بسیاری از علما و فضلای مسلمان همیشه در آنجا تجمع داشتهاند.
درگاه اصلی این مدرسه را تزئیناتی از قبیل نقاشی و کاشیکاری به زیبایی آراستهاند و آجر مصالح اصلی ساخت این مدرسه را تشکیل میدهد.
معماران برای ساخت دروازه مدرسه باراک خان و درب حجرهها از فلزات ضد زنگ و رنگ طلایی استفاده کردهاند.
سه گنبد کبودی رنگ در این مدرسه مشاهده میشود که سطح یکی از آنها به نام گنبد سویوندز خان کاشیهایی آبیرنگ پوشانده شده بود، بقعهای که به دلیل رنگ آبیش به کوک گومباز یا گنبد آبی شهرت دارد.
دو بقعه داخل این مدرسه قرار گرفته که یکی از آنها به نام کاناکا شناخته میشود. کاناکا با دو گنبد، گور یکی از حاکمان تاشکند را درون خود جای داده است. از بقعه دوم اطلاعاتی در دسترس نیست.
یک موزه درست در مقابل مدرسه باراک خان و در محل مدرسهای دیگر به نام موئی باراک ساخته شده و در آن نسخ خطی قدیمی نگهداری میشوند.
در سفر به ازبکستان می توانید از بناهای تاریخی و مناطق طبیعی دیگری نیز دیدن کنید از جمله رصدخانه و مدرسه الغ بیگ سمرقند، مدرسه چهار منار بخارا، گور امیر (آرامگاه تیمور) در سمرقند، میدان ریگستان، دژهزار اسب خیوه، کاخ ستاره ماه خاصه در بخارا، مسجد حوض آبی، ارگ بخارا، پیست اسکی کومبل، کاخ خدایار خان خوقند، قلعه ایچان خیوه، موزه امیر تیمور، آرامگاه شاه زند، ارگ کنیا خیوه، کاخ آق سرا در شهر سبز، منطقه لب حوض در بخارا، باغ گیاه شناسی تاشکند و…